Jak ukazují tyto fotky, prostě si stačí vybrat místo, které se vám ve vašem městě nebo vesnici nelíbí, a přemalovat ho, opravit nebo třeba „přeháčkovat“. Změnit své okolí je snadné.

Fotografie jsou součástí soutěže programu Nadace Via zvaného Města z jiného těsta, který podporuje proměnu českých měst. Autor nejlepších fotek získá dva lístky na festival ReSITE (hlasovat pro fotky můžete zde).

Mimochodem, kdo to neznáte, ReSITE je podle mě nejlepší česká konference vůbec. V červnu do Prahy dorazí skvělí architekti a urbanisti. Přednášky tu budou mít třeba celosvětově populární exstarosta Rejkjavíku a trochu blázen Jón Gnarr nebo architekt James Corner, autor tohoto slavného newyorského projektu.

A tady jsou ony fotky. Kdo se přidá?

Tato krásná věc je součástí projektu Free Mozaik. Najdete ji na pomezí pražských Vinohrad a Vršovic.

Foto: Lucie Otáhalová

 

V pražských Strašnicích zase přemalovali to, co většinou moc pokazit nejde – podchod. A chtějí v dalších měsících pokračovat. 

Foto: Libor Alfons Engelthaler

 

Říká se tomu „guerilla-knitting“ neboli guerillové pletení. Příklad z českého venkova. Jak ukazují třeba tyto fotky na Pinterestu, zkrášlit lze tímto způsobem leccos, třeba celý autobus.

Foto: Lukáš Morávek a tento blog

 

Pardubice jinýma očima. 

Foto: Martin Koudelka

 

 

Barevná mozaika na pražské Letné. 

Foto: Tereza Macová

 

V pražské Libuši přemalovávají parkoviště. 

Foto: Monika Köhlerová

 

Židle, která stojí uprostřed ničeho. Postavili ji sem bezdomovci, kteří bydlí nedaleko. Je tu jen halda bordelu, zákaz vstupu, země nikoho. Pokud by se sem člověk posadil, za zády má obří smradlavou kompostárnu jednoho českého průmyslového města. Před sebou zase frekventovanou mezinárodní silnici. Jenže, za ní je krásný výhled na hory!

Foto: Anna Petříková