Není moc věcí, ke kterým bych měl větší odpor. Vždycky mi připadali směšní lidé, kteří běhají po ulicích města. Říkal jsem si: Móda dnešní doby, něco jako raw food, pubertální knírky nebo boj proti piccolu. Ve všem ale člověk může najít smysl, dokonce i v běhání.

Třeba v Londýně je běžné, že lidi běhají závody za nějakou neziskovku či nadaci. Část peněz jde na startovné, druhá část na dobročinnost. Tak jsem to zkusil taky a začal trénovat. V Česku jdou totiž tímhle směrem pořadatelé velkých městských běhů RunCzech. V sobotu kvůli dobré věci poběžím závod Birell Grand Prix Praha 2015.

A navíc to má jedno kouzlo. Můžete si stanovit cíl, kolik chcete na svůj běh vybrat od kamarádů, přátel na Facebooku nebo třeba čtenářů blogu. Já si dal cíl 15 tisíc a snažím se přesvědčovat lidi, aby mi přispěli. Přispět můžete i vy, třeba jen pár stovek - a to TADY.

Projekt se jmenuje Filantropický Emil (což je název podle jednoho slavného běžce, což mi došlo, ehm, asi po měsíci). Hraju to na city, jako že při běhání hrozně trpím. Nejlepší na tom je, že lidé, kteří nikdy nic nedarovali na dobročinnost, to třeba díky osobnímu doporučení a lehkému nátlaku udělají poprvé v životě. Učí se darovat.

Peníze, které od vás vyberu, dostanou spolky, které mění Česko k lepšímu. Rozdělí je Nadace Via, která dala v minulosti podobné granty stovkám neziskovek a skupinám aktivních lidí v Česku. Tak třeba: V Havířově se snaží zachránit krásné nádraží, ve Starém Plzenci díky aktivním místním pořádají referendum o obchoďáku v centru, v Chebu zachraňují zchátralý klášter. Takové spolky potřebují pár desítek tisíc na právníky nebo třeba tisk letáků. Dělají to ve volném čase, po práci, po večerech.

Osobně si myslím, že pokud v Česku budou fungovat malé spolky aktivních lidí, komunitní život a darování bude běžnou součástí života, bude se nám tu všem žít lépe. Dělat věci svépomocí, bez očekávání protislužby, starat se o své okolí bez čekání na stát a na to, až někde něco spadne z nebe, to je podle mě ten pravý základ demokracie a funkčního veřejného života. Tisíce malých činů tisíců aktivních lidí, kteří společnými silami tvoří lepší Česko.

Pokud tedy i vy chcete přispět českým spolkům, které mění tuhle zemi k lepšímu, díky - přispět můžete skrze můj běh ZDE. Ještě mi k cíli několik tisíc zbývá.

Jo a mimochodem, po dvou měsících tréninku: běhání je skvělé! Je to ta nejlepší móda ze všech.