Každou chvíli na sociálních sítích zahlédnu vzdech, že dneska v Česku nemáme hrdiny.

Přitom jsou tady. Jen si jich málokdo všímá. Často také kvůli tomu, že oni sami nechtějí, aby si jich někdo všímal.

Nadace Via ve středu ocenila nejsilnější filantropické příběhy tohoto roku Cenou Via Bona. Tady je pár z nich.

Příběh první: Cestou proti bolesti

Ve svých devatenácti letech Milan Dzuriak vyhrával jeden závod ve skoku do výšky za druhým, chtěl na olympiádu. Jenže pak mu lékaři diagnostikovali vrozenou vadu kyčlí a pak Bechtěrevovu chorobu – a bylo po nadějích. Milan se však rozhodl se svou bolestí poprat – a plnit sny nemocným dětem.

Zrodila se jeho první Cesta proti bolesti, jejímž cílem bylo během měsíce ujet na kole 2000 kilometrů a splnit sny dvěma postiženým chlapcům: pro jednoho získat peníze na nový invalidní vozík a pro druhého zaplatit výlet do Paříže. Na začátku cesty mu popřálo štěstí jen pár známých, na konci už ho v rodném Jirkově vítalo plné náměstí. Tak probudil jedno ospalé severočeské město.


Příběh druhý: Mecenáš ze Zátiší

Sanjiv Suri je majitel sítě restaurací Zátiší. Velká část zisku téhle firmy jde na dobročinnost. Ale nejde zdaleka jen o peníze. Pár příkladů:

Na své narozeninové oslavě řekl hostům, aby místo dárku podpořili projekty Člověka v tísni v Kambodži. Vybranou částku sám zdvojnásobil. Výsledkem byl dar 1 350 000 korun.

V roce 2013 se rozhodl ujet na kole 850 km v rodné Indii, aby získal peníze na projekty Lékařů bez hranic. A když bylo třeba sehnat prostředky na další fungování projektu Lepší škola pro všechny, opět vyzval své přátele a známé k zaslání peněz. Za každou věnovanou korunu přidal stejnou částku. Vybrané dva miliony korun zajistily doučování pro stovky českých dětí z chudých rodin.

Zkrátka mimořádný podnikatel.


Příběh třetí: Pomoci navzdory osudu

Má roztroušenou sklerózu, je na invalidním vozíku. Když ji párkrát nechtěl vzít taxikář, protože vozík je moc složitá věc, řekla si, že by mohla zkusit založit taxislužbu pro starší či nemocné lidi, kteří mají problémy s pohybem. Tak v Lounech vzniklo Senior taxi.

Zdeňka Mocňáková přesto věnuje prakticky všechen svůj volný čas pomoci lidem se zdravotními problémy. Její projekt specifické taxislužby je úspěšný a následují ho neziskové organizace v dalších městech Česka.

 

Příběh čtvrtý: Ukázat cestu druhým

Zachránil ho Nicholas Winton. Asaf Auerbach díky němu přežil válku, teď je mu 88 let a bydlí na pražském Chodově. Rozhodl se vrátit to, co od života dostal. Sám teď pomáhá dětem v chudých částech světa. Kupříkladu posílá na dobročinnost většinu svého válečného sirotčího důchodu.

Když se s ním bavíte, tak jako všichni výše uvedení opakuje: "Ale prosím vás, vždyť na tom nic zajímavého není."

Velký rozhovor s Asafem Auerbachem si můžete v pondělí přečíst na stránkách Aktuálně.cz.

 

Další filantropické příběhy najdete zde.

 

Autor fotografií: Zbyněk Hrbata.